Alex Function blog - Motivation Monday - 4 februari 2019

Mindfulness, een inmiddels populaire trend die steeds vaker wordt geassocieerd met ‘gezonder worden’. Veel mensen denken bij mindfullness aan yoga, mediteren en altijd de beste, weloverwogen beslissing maken. Toch betekent dit niet dat je, wanneer je aan mindfullness doet, je altijd een gezonde kip salade boven een schaal nacho’s hoeft te verkiezen. In tegendeel zelfs, mindfullness gaat erom dat je bewust ergens mee bezig bent, dus met volledige (mentale) aanwezigheid, met opzet en zonder vooroordelen.

Dit betekent dat je dus wel degelijk op een weloverwogen manier kunt kiezen voor die schaal nacho’s of dat je er een keer bewust voor kiest om de sportschool over te slaan die dag. Ook al labelen we deze keuzes over het algemeen als ‘slecht’. Jouw eigen mindset is hierbij van belang. Door heel bewust een beslissing te maken zorg je ervoor dat het schuldgevoel veel minder is wanneer je ervoor kiest om iets te doen dat je, mentaal of emotioneel gezien, op dat moment gelukkiger maakt dan iets wat perse omschreven wordt als gezond.

Maar hoe maak je nu zo’n weloverwogen beslissing:

Op het moment

In plaats van direct een impulsieve beslissing te maken, luister goed naar je gedachte, gevoel en fysieke sensaties. Wat is op dit moment de beste beslissing voor jou, op dit moment?

De beste manier om stress te verminderen en je aandacht te verleggen naar het moment is om gewoon even te stoppen waar je mee bezig bent en een aantal keren diep adem te helpen. Dit stimuleert bepaalde zenuwen die vervolgens een seintje sturen naar je hersenen om even rustig aan te doen.

Met opzet

Wees een actieve deelnemer in je eigen leven, liever dan zomaar dingen doen. Zet de automatische piloot even uit, vergeet wat iedereen om je heen je te vertellen heeft en doe BEWUST datgene wat jij op dat moment wilt doen.

Geen vooroordelen

Dit is veruit het belangrijkste onderdeel. Wanneer je een beslissing moet maken is het handig om na te denken over je gezondheid op een ander level dan normaal. Normaal ben je namelijk in staat om zeer zwart-wit te denken, in termen van goed of slecht. Dat is ook erg logisch wanneer het gaat om zaken gerelateerd aan gezondheid. Denk liever met een bredere mindset, dus: hoe past die ene beslissing in het totaal plaatje van datgene wat belangrijk is voor jou.

Ga je jezelf nu echt met tegenzin naar de sportschool werken, waar je vervolgens maar een halve work-out volbrengt? Of kies je er liever voor om vanavond een avondje te binge-watchen en dan morgen vol goede moed de sportschool in te gaan.

Het allerbelangrijkste wat je zal moeten realiseren is dan een beslissing niet het totaalplaatje bepaald. Een keer kiezen voor een toetje omdat het weekend is, zorgt er niet meteen voor dat alle gezonde keuzes die je verder hebt gemaakt die week meteen vervallen. Een beslissing bepaald jou of je gezondheid niet. Het is oké als je er een keer voor kiest om de sportschool te laten vallen, mits die beslissing weloverwogen is gemaakt. Wanneer je iedere week ervoor kiest om die sportschool te laten vallen, dan wordt het een gewoonte en kan het ervoor zorgen dat het gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Maar als je kiest voor iets, wat op dat moment het beste voor jou werkt of waar je het gelukkigst van wordt, dan is het een gezonde beslissing.

Oudere berichten lezen?