Alex Function blog 7 januari 2019

2019 is net van start en net als ieder jaar zijn er miljoenen mensen die een gezonde levensstijl willen ontwikkelen. Ben jij een van deze mensen? Vul dan de schijf van 3 in (onderaan de pagina) en krijg een persoonlijk advies van ons t.w.v. 17,50.

Je kent waarschijnlijk wel de schijf van 5; die schijf die gaat over een goede balans in je dagelijkse voedingspatroon. Zoals iedereen wel weet bestaat een gezonde levensstijl uit niet alleen goede voeding maar ook genoeg beweging. De gezondheidsraad heeft ook voor het aspect bewegen een schijf van 3 ontwikkeld. Hierin beschrijven zij drie vormen van bewegen die essentieel zijn voor een goed en gebalanceerd bewegingspatroon.

Bewegingsactiviteit 1. Reactief bewegen

Genoeg bewegen betekent niet per direct dat je heel intensief moet sporten. Kleine aanpassingen in de dagelijkse patroon kunnen hierbij al een enorm verschil maken. Hierbij stellen zij als richtlijn zo’n 30 – 60 minuten reactief bewegen per dag. Onder reactief bewegen vallen o.a. wandelen, fietsen en traplopen. Natuurlijk hoeft dit niet in een blok van 60 minuten, maar kun je dit ook verdelen in kleinere blokken van bijvoorbeeld 3 keer 20 minuten. Hierdoor behaal jij jouw reactieve bewegingsrichtlijn, verminder je langdurig zitten en het is ook nog eens beter voor je spieren en gewrichten!

Bewegingsactiviteit 2. Sportief bewegen

Sportief bewegen is goed voor de algehele gezondheid. Het is belangrijk voor de conditie van het hart- en bloedvaten, longen en werkt tevens preventief tegen veel chronische ziekten. De gezondheidsraad stelt hierbij een minimale eis van 2 keer per week, 20 minuten lang sporten, met bij voorkeur een work-out van 40 tot 60 minuten. Voorbeelden hiervan zijn o.a. fitnessen, bootcamp, cardio, groepslessen en teamsporten.

Bewegingsactiviteit 2. Behoud van spiermassa

De grootste fout die sporters maken is zich puur te richten op cardio en krachttraining volledig buiten beschouwing te laten. Door te focussen op het behouden van je spiermassa ga je o.a. Sarcopenie tegen. Dit is spier- en spierfunctie verval wat bij de meeste mensen begint rond het 30elevensjaar. Het advies hiervoor is om 2 tot 3 keer per week de grote spiergroepen te trainen met spierversterkende oefeningen. Dit zorgt tevens ook voor sterkere botten, minder blessures, lagere kans op diabetes en een hoger metabolisme (stofwisseling), wat overgewicht tegengaat.

Waarschijnlijk zit je nu vol in je goede voornemens en ben je erop gebrand om dit jaar echt die gezonde levensstijl te behalen. Wij willen voorkomen dat jullie straks weer in de welbekende sleur raken en je de goede voornemens weer kunt opschuiven naar 2020.   Maak je doelstellingen dus specifiek en klein. Start niet met ‘elke dag een uur bewegen’ als je dit nog niet gewend bent. Start met een streven waarvan je zeker bent dat jij dit aankunt, zowel fysiek maar ook binnen de dagelijkse activiteiten.  

Wij wensen jou een actief, sportief en gezond 2019.

Benieuwd naar jouw bewegingspatroon. Vul hieronder de schijf van 3 in en krijg van ons een gratis advies t.w.v. 17,50.

Oudere berichten lezen?

gezond bewegen